Vážení rodiče,

počínaje 13. prosincem 2014 nám vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Tato informace má pouze informační funkci pro strávníky trpící případnou alergií.

Není možné se při výrobě tak velkého počtu pokrmů věnovat každému jednotlivému strávníkovi s potravinovou alergií individuálně.

Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám, proto školní jídelna uveřejňuje na web stránkách jídelníček v dostatečném předstihu.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 základních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další alergeny lze považovat též hrušky, jablka, meruňky, broskve, jahody, špenát, bylinky, rajčata. Tyto však neznačíme.

Zde je seznam základních 14 potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavce 10.

A 1-Obiloviny obsahující lepek (1/1 pšenice, ½ žito, 1/3 ječmen, ¼ oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut)

A 2-Korýši a výrobky z nich

A 3-Vejce a výrobky z nich

A 4-Ryby a výrobky z nich

A 5-Arašídy ( podzemnice olejná) a výrobky z nich

A 6-Sója (sójové boby) a výrobky z nich

A 7-Mléko a výrobky z něj

A 8-Všechny druhy ořechů a výrobky z nich (8/1 mandle, 8/2 lískové ořechy, 8/3 vlašské ořechy, 8/4 kešu ořechy, 8/5 pekanové ořechy, 8/6 para ořechy, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie)

A 9-Celer a výrobky z něj

A 10-Sezamová semena a výrobky z nich

A 11-Hořčice a výrobky z ní

A 12-Oxid siřičitý a siřičitany (př. sušené meruňky)

A 13-Lupina (vlčí bob) a výrobky z ní

A 14-Měkkýši a výrobky z nich

 

Renáta Bílková, vedoucí ŠJ při ZŠ Litvínovská 600

                                   

7.5.2015

Polévka vývar se sýrovým svítkem, Athénská jehla z vepřových panenek, americké brambory, salát Coleslaw, Kiwi, Džus

Přepis hodnocení:

Dne 7.5.2015 jsem navštívila školní jídelnu za účelem ochutnávky jídla.

Byla jsem mile překvapena, jídlo bylo velmi chutné, porce dostačující.

Jurečková

Podle vyhlášky 107/2005 musí každá školní jídelna dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše.

Co to vlastně je spotřební koš?

Je to porovnání doporučených dávek vybranýcvh skupin potravin, které jsou dané vyhláškou, oproti skutečné spotřebě potravin na jídelně. Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravnou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá. Druhy potravin, které jsou dány vyhláškou:

Druh potravin Tolerance dle vyhlášky
Maso 75% - 125%
Ryby 75% - 125%
Mléko 75% - 125%
Ml. výrobky 75% - 125%
Tuky volné max 100%
Cukr volný max 100%
Zelenina více než 100%
Ovoce více než 100%
Brambory 75% - 125%
Luštěniny více než 100%

Ve sloupci "Tolerance dle vyhlášky" je povolená procentuelní odchylka spotřeby potravin od doporučených dávek.

V současnosti jsem zřídili pro strávníky možnost objednávat stravu prostřednictvím internetu. Pro registraci strávníků a pro objednávání stravy na internetu postupujte podle následujících pokynů:

  1. Navštivte kancelář vedoucí stravovacího provozu. Zde obdržíte pokyny k přihlášení pro objednávání stravy na internetu. Můžete též zadat e-mailovou adresu, na kterou Vám systém může zasílat tyto zprávy:
    • potvrzení objednávky
    • nedostatečná výše konta
    • neodebraná strava
    • měsíční přehled
    Při zřízení služby můžete určit, které z těchto zpráv si přejete zasílat. Heslo, e-mail a zasílané zprávy můžete kdykoliv později změnit po přihlášení do systému v sekci Nastavení uživatele. Objednávání stravy
  2. Od následujícího dne po registraci lze pak objednávat stravu též na internetu na adrese: www.strava.cz
  3. Dostanete se do dialogu pro přihlášení. Vyplňte a potvrďte položku Zařízení. Toto číslo jste obdrželi při registraci služby (viz bod 1). Nyní jste nasměřováni do "své" jídelny.
  4. Vyplňte a potvrďte položky Uživatel a Heslo, které jste obdrželi při registraci služby (viz bod 1). Jste přihlášeni přímo do "své" jídelny a můžete objednávat stravu.
  5. Pro objednávání stravy potvrďte položku Objednávky. Proveďte požadované změny svých přihlášek a odhlášek. Změny nezapomeňte uložit potvrzením položky Odeslat.
  6. Ze systému se odhlašte potvrzením položky Odhlášení. Další pokyny,

Podrobnosti a návody naleznete na www.strava.cz.

Vedoucí jídelny: Renáta Bílková
Telefon: 286884227 - záznamník ŠJ
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Úřední hodiny: po-pá 7.30-9.00, 11.45-14.00
Odhlašování obědů: do 7:00 hod. odhlašovaného dne
Výdej obědů: 11:40 - 14:00
Platby obědů: poslední týden v měsíci na měsíc následující
Cena oběda od 1.9.2024:

1. kat. žáci ve věku 7- 10 let - 37,00 Kč
2. kat. žáci ve věku 11 - 14 let - 39,00 Kč
3. kat. žáci ve věku 15 a více - 42,00 Kč
Čip na obědy - 121,00Kč

Způsob placení: Hotově v kanceláři ŠJ
Sporožirovým účtem - pokyny obdržíte u vedoucí ŠJ
Bankovním převodem - pokyny obdržíte u vedoucí ŠJ
Poznámky: denně nabídka výběru ze dvou jídel
výdej obědů na základě čipové karty

 

Týdenní plán

Pondělí
12.05.2025
Anglie - jazykový pobyt
Úterý
13.05.2025
[1.A] Exkurze knihovna (09:00)
[0.A] Exkurze knihovna (10:30)
Středa
14.05.2025
[2.A, 2.B, 2.C] spaní v družině (18:30)
Čtvrtek
15.05.2025
[1.A, 1.B, 1.C] spaní v družině (18:30)
Pátek
16.05.2025
Na tento den nejsou žádné události
Sobota
17.05.2025
Na tento den nejsou žádné události
Neděle
18.05.2025
Na tento den nejsou žádné události

Jídelníček

Pondělí
12.05.2025
Italský den: Minestrone
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Těstoviny po lotrinsku
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Těstoviny se sýrovým přelivem Quattro Formaggi
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
Salátový bar, sirup, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko
Úterý
13.05.2025
Gulášová
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Zahradníkova sekaná s pohankou (krůtí a zelenina), bramborová kaše
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
07-Mléko
09-Celer
Květákové placičky, mrkvovo-bramborové pyré, jog.dip
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
07-Mléko
Salátový bar, voda, čaj, mléko
alergeny:
07-Mléko
Středa
14.05.2025
Dýňová s kari a kurkumou
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
06-Sójové boby (sója)
07-Mléko
09-Celer
10-Hořčice
12-Oxid siřičitý a siřičitany
Hovězí svíčková pečeně na smetaně, houskové knedlíky (kynuté)
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
07-Mléko
09-Celer
Zeleninový salát s tofu á la gyros, banketka
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
06-Sójové boby (sója)
07-Mléko
11-Sezamová semena
Ovoce, sirup, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko
Čtvrtek
15.05.2025
Krémová zeleninová s červenou čočkou
alergeny:
07-Mléko
09-Celer
Kuskus se zeleninou a pohankou, sýr
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Kuřecí játra na cibulce, rýže
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
Ovoce, ledový čaj, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko
Pátek
16.05.2025
Slepičí vývar se špenátovým kapáním
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
09-Celer
Fazolový guláš, chléb
alergeny:
09-Celer
10-Hořčice
Čočkový salát s červenou řepou a balkánem,banketka
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
07-Mléko
11-Sezamová semena
Jogurt, čaj, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko