Vážení rodiče,
počínaje 13. prosincem 2014 nám vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Tato informace má pouze informační funkci pro strávníky trpící případnou alergií.
Není možné se při výrobě tak velkého počtu pokrmů věnovat každému jednotlivému strávníkovi s potravinovou alergií individuálně.
Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám, proto školní jídelna uveřejňuje na web stránkách jídelníček v dostatečném předstihu.
Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 základních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další alergeny lze považovat též hrušky, jablka, meruňky, broskve, jahody, špenát, bylinky, rajčata. Tyto však neznačíme.
Zde je seznam základních 14 potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavce 10.
A 1-Obiloviny obsahující lepek (1/1 pšenice, ½ žito, 1/3 ječmen, ¼ oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut)
A 2-Korýši a výrobky z nich
A 3-Vejce a výrobky z nich
A 4-Ryby a výrobky z nich
A 5-Arašídy ( podzemnice olejná) a výrobky z nich
A 6-Sója (sójové boby) a výrobky z nich
A 7-Mléko a výrobky z něj
A 8-Všechny druhy ořechů a výrobky z nich (8/1 mandle, 8/2 lískové ořechy, 8/3 vlašské ořechy, 8/4 kešu ořechy, 8/5 pekanové ořechy, 8/6 para ořechy, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie)
A 9-Celer a výrobky z něj
A 10-Sezamová semena a výrobky z nich
A 11-Hořčice a výrobky z ní
A 12-Oxid siřičitý a siřičitany (př. sušené meruňky)
A 13-Lupina (vlčí bob) a výrobky z ní
A 14-Měkkýši a výrobky z nich
Renáta Bílková, vedoucí ŠJ při ZŠ Litvínovská 600
Polévka vývar se sýrovým svítkem, Athénská jehla z vepřových panenek, americké brambory, salát Coleslaw, Kiwi, Džus
Přepis hodnocení:
Dne 7.5.2015 jsem navštívila školní jídelnu za účelem ochutnávky jídla.
Byla jsem mile překvapena, jídlo bylo velmi chutné, porce dostačující.
Jurečková
Podle vyhlášky 107/2005 musí každá školní jídelna dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše.
Je to porovnání doporučených dávek vybranýcvh skupin potravin, které jsou dané vyhláškou, oproti skutečné spotřebě potravin na jídelně. Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravnou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá. Druhy potravin, které jsou dány vyhláškou:
Druh potravin | Tolerance dle vyhlášky |
Maso | 75% - 125% |
Ryby | 75% - 125% |
Mléko | 75% - 125% |
Ml. výrobky | 75% - 125% |
Tuky volné | max 100% |
Cukr volný | max 100% |
Zelenina | více než 100% |
Ovoce | více než 100% |
Brambory | 75% - 125% |
Luštěniny | více než 100% |
Ve sloupci "Tolerance dle vyhlášky" je povolená procentuelní odchylka spotřeby potravin od doporučených dávek.
V současnosti jsem zřídili pro strávníky možnost objednávat stravu prostřednictvím internetu. Pro registraci strávníků a pro objednávání stravy na internetu postupujte podle následujících pokynů:
Podrobnosti a návody naleznete na www.strava.cz.
Vedoucí jídelny: | Renáta Bílková |
Telefon: | 286884227 - záznamník ŠJ |
E-mail: | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. |
Úřední hodiny: | po-pá 7.30-9.00, 11.45-14.00 |
Odhlašování obědů: | do 7:00 hod. odhlašovaného dne |
Výdej obědů: | 11:40 - 14:00 |
Platby obědů: | poslední týden v měsíci na měsíc následující |
Cena oběda od 1.9.2024: |
1. kat. žáci ve věku 7- 10 let - 40,00 Kč |
Způsob placení: | Hotově v kanceláři ŠJ Sporožirovým účtem - pokyny obdržíte u vedoucí ŠJ Bankovním převodem - pokyny obdržíte u vedoucí ŠJ |
Poznámky: | denně nabídka výběru ze dvou jídel výdej obědů na základě čipové karty |
Pondělí
01.09.2025
|
Na tento den nejsou žádné události
|
Úterý
02.09.2025
|
Na tento den nejsou žádné události
|
Středa
03.09.2025
|
Na tento den nejsou žádné události
|
Čtvrtek
04.09.2025
|
[6.B, 6.C] adaptační den (08:00)
|
Pátek
05.09.2025
|
[6.A] adaptační den (08:00)
|
Sobota
06.09.2025
|
Na tento den nejsou žádné události
|
Neděle
07.09.2025
|
Na tento den nejsou žádné události
|
Pondělí
08.09.2025
|
Rajčatová s nudlemi
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
09-Celer
Zapečené těstoviny s uzeným masem, červená řepa
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
06-Sójové boby (sója)
07-Mléko
10-Hořčice
Salát z míchané zeleniny s kuřecím masem, jogurtový záliv, pečivo
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
11-Sezamová semena
Ovoce, sirup, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko
|
|
Úterý
09.09.2025
|
Gulášová
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Dušené kuřecí nudličky, baby mrkev, brambory
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
Zeleninové placičky z květáku, pyré z brambor s mrkvičkou, jogurtový dip
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
07-Mléko
Salátový bar, voda, džus, mléko
alergeny:
07-Mléko
|
|
Středa
10.09.2025
|
Cibulačka s krutony
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
06-Sójové boby (sója)
07-Mléko
09-Celer
Vepřová pečeně se štěpánskou omáčkou, rýže
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
09-Celer
Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
04-Ryby
05-Arašídy (podzemnice olejná)
07-Mléko
Salátový bar, ledový čaj, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko
|
|
Čtvrtek
11.09.2025
|
Hovězí vývar s těstovinami
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
09-Celer
Hovězí na česneku, špenátové pyré, bramborové knedlíky
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
07-Mléko
09-Celer
12-Oxid siřičitý a siřičitany
Zelené fazolky se smetanou nakyselo, brambory
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Ovoce, džus, voda, mléko
alergeny:
07-Mléko
|
|
Pátek
12.09.2025
|
Zeleninová s quinoou
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
07-Mléko
09-Celer
Hrachová kaše, plátek šunky, kyselá okurka
alergeny:
07-Mléko
09-Celer
Fazole po mexicku s rajčatovou omáčkou, pečivo
alergeny:
01-Obiloviny obsahující lepek
03-Vejce
Ledový čaj, voda
alergeny:
žádné alergeny
|