Vážení rodiče,

počínaje 13. prosincem 2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Tato informace má pouze informační funkci pro strávníky trpící případnou alergií. Není možné se při výrobě tak velkého počtu pokrmů věnovat každému jednotlivému strávníkovi s potravinovou alergií individuálně.Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám, proto školní jídelna uveřejňuje na web stránkách jídelníček v dostatečném předstihu.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 základních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další alergeny lze považovat též hrušky, jablka, meruňky, broskve, jahody, špenát, bylinky, rajčata. Tyto však neznačíme.

Zde je seznam základních 14. potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavce 10.

  • A 1-Obiloviny obsahující lepek (ječmen, oves, pšenice, špalda, žito)
  • A 2-Korýši a výrobky z nich
  • A 3-Vejce a výrobky z nich
  • A 4-Ryby a výrobky z nich
  • A 5-Arašídy ( podzemnice olejná) a výrobky z nich
  • A 6-Sója (sójové boby) a výrobky z nich
  • A 7-Mléko a výrobky z něj
  • A 8-Všechny druhy ořechů a výrobky z nich
  • A 9-Celer a výrobky z něj
  • A 10-Sezamová semena a výrobky z nich
  • A 11-Hořčice a výrobky z ní
  • A 12-Oxid siřičitý a siřičitany (př. sušené meruňky)
  • A 13-Lupina (vlčí bob) a výrobky z ní
  • A 14-Měkkýši a výrobky z nich

Martina Schusterová,
vedoucí ŠJ - při ZŠ Litvínovská 600
tel. (záznamník) 286884227

 

 

Každý 1. týden v měsíci budou ve školní jídelně dny mezinárodní nebo regionální kuchyně.

S platností od 13.1.2014 se ve školní jídelně budou opět vařit dvě jídla. Pouze v pondělí se bude vařit jedno jídlo.

Martina Schusterová
vedoucí školní jídelny